Sosyal medya platformları veya internet aracılığıyla hakaret suçu iki şekilde işlenebilir. Bunlardan bir tanesi somut bir durum ve olgunun isnat edilmesi suretiyle kişinin şeref ve saygınlığının zedelenmesi diğeri ise genel ve soyut vasıftaki gerek söz gerekse de davranışlarla kişinin değersizleştirilmesi, küçük düşürülmesidir. Misal Twitter üzerinden bir kişiye “Şerefsiz Köpek” demek hakaret suçunu oluşturacaktır.
Bununla birlikte hakaret suçu sadece sosyal medya üzerinden değil kişi ve/veya kişilere elektronik posta göndererek de işlenebilir.
Hakaret Suçu 5237 s. Kanunun 125. Maddesinde “(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…)46 veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. (2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur. (3) Hakaret suçunun; a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı, b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı, c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. (4) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. (5) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.” şeklinde düzenlenmiştir.
Hakaret suçunun oluşabilmesi için ise asıl önemli husus ; internetten yayınlanan gerek söz gerekse de davranışların kişinin onur, şeref veya saygınlığını rencide edecek somut bir fiil veya olgu isnat etmek veya sövme yoluyla kişinin onur, şeref veya saygınlığına saldırılmakla gerçekleşmektedir. İnstagram, Twitter , Facebook vb. platformlardan kişinin fiziksel veya psikolojik durumu ile ilgili yapılan herhangi bir yorumda yine hakaret suçunun oluşması için yeterli olmaktadır.
Bunların yanında kaba ve nezaketsiz sözlerin, paylaşımların yapılması hakaret suçunu oluşturmadığı gibi “ALLAH BELANI VERSİN “ gibi beddua içerikli sözler de bu suçu oluşturmamaktadır.
Kamuoyu önünde olan tanınırlığı ve bilinirliği fazla olan kişiler hakkında yapılan yorumlar bazı zamanlarda daha sert ve ağır olabilmektedir. Özellikle politikacılara yöneltilen eleştiriler kat be kat daha ağır olmaktadır. Bu durumlarda kişilerin eleştiriye tahammül etmeleri beklenmektedir. Sebebi ise bahsedilen kişilerin eleştirilere katlanma yükümlülüğüdür. Dolayısı ile işbu durumlarda hakaret suçunun oluşması daha zor olmaktadır. Bir örnek verecek olursak “BÜTÜN MEMLEKETİ SATTIN” sattın demek suretiyle bir paylaşımda bulunmak veya bir politikacının paylaşımına yorum yapmak sadece ağır eleştiri olarak değerlendirilecektir.