Kiracının Kira Bedelini Ödememesi Üzerine Başlatılacak İcra Takibi

Hukukta kiraya verenin, kiracının kira bedelini eksik veya hiç ödememesi sebebiyle tahliye yoluna başvurması belirli prosedürlere tabidir. İşte bu süreçte dikkate almanız gereken önemli adımlar:

Öncelikle Avukat Tutma: Tahliye talepli icra takibi için öncelikle bir avukat tutmanız önemlidir. Avukat, hukuki süreçte sizi temsil edecek ve gereken belgeleri hazırlamanıza yardımcı olacaktır.

1. Tahliye Sebebi: Tahliye talepli icra takibinde ödeme sürecinde kiracının ödeme yapmaması neticesinde verilen tahliye kararının gerekçesi temerrüt sebebine dayanmaktadır. Takip talebi hazırlanırken temerrüde sebebiyet veren eksik veya hiç ödeme yapılmayan kira alacağının net bir şekilde belirtilmesi sürecin lehinize olacak şekilde hızlı sonuçlanmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte Yüksek Mahkeme kararlarında belirtildiği üzere takip talebinin 4. madde talep, 7. ve 9. Kısımlarına da hangi taşınmazın tahliyesinin istenildiği ve tahliye istemi hususları açıkça belirtilmelidir.

2. İtiraz Süresi    : Tahliye talepli takip talebinin icra dairesine başvuru yapılması üzerine icra dairesi kiracıya yani borçluya bir ödeme emri hazırlar ve tebliğ eder. Ödeme emrinin borçluya tebliği üzerine borçlu yedi gün içerisinde yazılı veya sözlü olarak icra dairesinde, kira sözleşmesine veya kira alacağına itiraz edebilir. Borçlu ister kira sözleşmesine ister kira alacağına itiraz etmiş olsun, borçlunun itirazı takibi durdurur. 

3. Ödeme Süresi: Borçlunun yedi günlük süre içerisinde itiraz etmemesi durumunda ödeme emrini tebliğ aldığı tarihten başlayacak olan otuz günlük süre içerisinde icra takibine konu borcu fer’ileri ile birlikte ödemesi gerekmektedir. Borçlunun belirtilen sürede ödeme yapmaması halinde temerrüde düştüğü kabul edilir. Temerrüde düşmesinin ardından İcra Mahkemesinde tahliye talepli bir dava açılarak kiracının tahliyesi sağlanabilecektir. Borçlunun bu davanın açılması üzerine ya da dava açılmadan borcu ödemesinin bir önemi bulunmamaktadır. Ödeme emrinin kendisine tebliği üzerine başlayan otuz günlük süre içerisinde ödeme yapmamış olması ya da bir kuruş dahi olsa eksik ödeme yapmış olması kiracıyı yani borçluyu temerrüde düşürmeye yetecektir.

4. Mahkeme Başvurusu: Kiracı, itiraz etmez veya ödeme süresi içerisinde eksik ödeme yapar ya da hiç ödeme yapmaz ise kiraya veren alacaklının İcra Hukuk Mahkemesinde tahliye talepli bir dava açması ile Mahkemece borçlunun temerrüde düştüğünün tespiti halinde tahliye kararı verilecektir. Mahkemede takip talebine itiraz etmeyen kiracı yalnızca eksik ödeme olmadığını yani borcu ödediğini ispat ettiği takdirde mecuru tahliye etmekten kurtulabilecektir.

5. Tahliye Kararı: Mahkeme, kiracının tahliye edilmesi gerektiğine karar verirse, alacaklı tahliye kararını yeni bir icra takibi başlatılmaksızın eksik ödemeye dayalı başlatılan icra takip dosyasına tahliye edilmesine ilişkin bir takip talebi ile sunar. Bu talep üzerine icra dairesi kiracıya taşınmazı tahliye etmesi için bir icra emri gönderir. Kiracı yedi günlük süre içinde mülkü boşaltmak zorundadır.

6. Tahliye İşlemi: Eğer kiracı bu emir üzerine taşınmazı tahliye etmez ise yedi günlük süre geçtikten sonra kiracının mülkü boşaltmasını sağlamak için gerekli yasal işlemler yapılmalıdır. Bunun için öncelikle icra dairesi marifetiyle kiracıya taşınmazı tahliye etmesi için süre verilir (süre verilmesi için tahliye kararının kiracıya tebliğ edilmesi üzerinden on gün geçmiş olması gerekmektedir.). Bu süre içerisinde de yine taşınmaz boşaltılmazsa icra yoluyla taşınmazın boşaltılması yoluna gidilir.

Önemle belirtmek gerekir ki yukarıda bahsedilen hukuki süreç karmaşık olabilir ve özel düzenlemelere tabi olabilir. Bu nedenle, özellikle bir avukatın rehberliği ve yardımı önemlidir.

Benzer Makalaler